Bestandsdelen van Wijn

Bestandsdelen van Wijn

Wijn is een dranksoort die ontstaat doordat het sap van druiven begint met vergisten. Er zijn veel verschillende soorten wijnen zoals rode wijn, witte wijn, rosé, champagne en lambrusco. Wijn bestaat uit een aantal onderdelen namelijk water, suiker, alcohol, resvetarol, quercetine, tannine en tijdens het proces worden bij mousserende wijnen vaak ook sulfiet en koolzuurgas toegevoegd. De wijn moet uit het sap van verse of gedroogde druiven ontstaan. Zodra de wijn uit ander fruit ontstaat, wordt dit vruchten wijn genoemd.

Alcohol in wijn

Natuurlijk heeft het drinken van alcoholische dranken en dus ook wijn nadelige gevolgen voor de gezondheid. Omdat in wijn het conserveringsmiddel sulfiet aanwezig is, wat een metaalsoort is, heeft dit ook nadelige gevolgen voor de gezondheid.  Voor iedere dranksoort bestaan de zogeheten ‘standaard glazen’. Voor bier geldt een glas van 250 milliliter, met 5% aan alcohol, voor sterke dranken is dit 35 milliliter met 35% aan alcohol en voor wijn is een glas 100 milliliter en dit bevat 12,5% aan alcohol.

Rode wijn

De wijn wordt niet zoals gedacht gemaakt van rode druiven, nee de rode wijn wordt gemaakt van blauwe druiven. Alles van de druif moet gebruikt worden bij het produceren van rode wijn. Niet alleen het sap maar ook de schillen, stelen en pitten worden gebruikt om de wijn tot een optimaal resultaat te laten komen. Na de kneuzing van druiven vergist het druivensap samen met de schillen, steeltjes en pitten tot wijn. In de schil die hieraan toegevoegd wordt, zit een natuurlijke rode kleurstof .

Witte wijn

De schil van rode wijn zorgt voor de kleur van de wijn. Om witte wijn te creëeren zal de schil uit de most verwijderd moeten worden waardoor de kleur van de wijn afwezig blijft. De wijn kan van blauwe druiven, maar ook van witte druiven gemaakt worden. Verder is het productie proces van witte wijn, vrijwel hetzelfde als die van rode wijn.

Rosé

Rose is een wijnsoort die wordt gemaakt van rode of blauwe druivensoorten. Rode druiven hebben als ze gepest zijn een kleurloze sap gevormd en ook hierbij zal de schil van de druif weer de kleur afgeven aan het mengsel. Ook het productieproces van rosé is vrijwel hetzelfde als die van de andere wijnen. Wil jij meer weten over rosé omdat je echt een liefhebber bent? Dan is het zeker aan te raden om eens te kijken naar de mogelijkheden. Zo weet je zeker dat je een goede keuze zult gaan maken waar je daadwerkelijk iets aan hebt.