Hoe houd je je planten en je gazon netjes?

Hoe houd je je planten en je gazon netjes?

Het onderhouden van een tuin kost erg veel tijd. Zo dien je elke week het gras te maaien, de haag recht te houden en te voorkomen dat insecten je tuin vernietigen. Een larf die erg vaak voor problemen zorgt is de engerling. In dit artikel leggen we uit hoe je de energeling herkent en bestrijdt. 

 

Wat zijn engerlingen?

Engerlingen vind je voornamelijk terug in de grond. Vaak worden ze aangetroffen onder graszoden, bomen en hagen. Engerlingen zijn larven die zichzelf voeden met de wortels van planten, hagen of grassprieten. Doordat ze de wortels opeten sterven de plantensoorten en dat wil je voorkomen.

 

Hoe weet je dat je engerlingen onder je gazon hebt?

Aangezien je engerlingen meestal niet ziet omdat ze onder de grond zitten, kan het lastig zijn om ze op tijd te ontdekken. Toch valt het na verloop van tijd vrijwel altijd op. Zo zie je vaak dat het gras geel wordt en er stukken compleet uitsterven. Een ander nadeel is dat mollen en vogels gek zijn om engerlingen. Hierdoor krijg je ook last van mollen die vervolgens voor nog meer schade zorgen. Als je dus zowel last hebt van mollenhopen en geel gras, dan weet je dat de kans zeer groot is dat je te maken hebt engerlingen. Wacht dan niet te lang en start met engerlingen bestrijden. 

 

Hoe bestrijd je de engerlingen?

Engerlingen kun je bestrijden door een vijand in te zetten. Een insect dat hier erg vaak voor wordt gebruikt zijn aaltjes. Naast dat aaltjes engerlingen aanvallen, eten ze ook verschillende larven op. 

De natuurlijke vijand inzetten levert meerdere voordelen op. Zo is het veiliger voor huisdieren en kinderen en hoef je daarnaast de grond ook niet te bestrijden met chemische middelen. Daarnaast is het erg doeltreffend en vraagt het om erg weinig handelingen. 

 

Hoe gebruik je de aaltjes

Als je aaltjes tegen engerlingen in wilt zetten dien je wel enkele handelingen te verrichten. Zo kan het nodig zijn om het gras eerst te verticuteren en te maaien. Vervolgens dien je de aaltjes op te lossen in water en te verdunnen zodat je voldoende water met aaltjes hebt om te verspreiden. Hierna giet je het water verspreid over de kale plekken heen. Als een relatief groot gedeelte van het gazon geel ios geworden, dan kan je het beste direct het gehele gazon behandelen. Zorg er in dat geval wel voor dat je voldoende aaltjes koopt. Engerlingen bestrijden vraagt namelijk wel om voldoende vijanden van de larf.